,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. október 29., szerda

~ SŰRÍTETT TEJES PISKÓTA ~




 Ízre nagyon hasonlít a mézeskalácsra vagy a puszedlire, mégis más. Igazából nem is tudom leírni ezt az ízvilágot. Nagyon gyorsan összedobható, még tojás sem kell hozzá, a sűrített tejet pedig mi magunk is elkészíthetjük - és ha egyszer így elkészítjük, többé nem is fogunk boltit venni, az tuti -
Én csak 18 cm - es formában sütöttem és porcukorral szórtam, de ha többre vágyunk süthetünk nagyobb adagot és akár meg is tölthetjük kedvenc krémünkkel.


Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
- 15 dkg liszt
- 5 dkg étk. keményítő
- 5 dkg porcukor
- 1 / 2 tasak sütőpor
-  kb 2 dl sűrített tej ( cukrozott )
- csipetnyi só
- 1 cs vaníliás cukor
Sűrített tej : - 0, 5 l tej, ( 3 , 5 % - os  vagy házi ) 30 dkg porcukor, 2 dkg vaj
- a hozzávalókat öntsük teflon vagy vastagabb falú edénybe és lassú tűzön kevergessük addig amíg  el nem olvad a cukor, ezután hagyjuk felforrni és kb 15 percig, állandó keverés mellett hagyjuk forrni.

Piskóta : 

  1. Egy 18  vagy 20 cm - es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki. A sütőt melegítsük elő 180  °C - ra.
  2. Szitáljuk össze a száraz hozzávalókat, adjuk hozz a sűrített tejet ( lehet hogy, kevés még kell hozzá a  megadott mennyiségen kívül )
  3. Jól keverjük össze és a masszát simítsuk a formába.
  4. Süssük kb 40 percig ( Tűpróba ) - Ha nagyon sülne a teteje, fedjük be alufóliával.


3 megjegyzés:

  1. Érdekes recept, biztosan finom lehet :)

    VálaszTörlés
  2. Tetszik a recept, csak azon gondolkozom, miért van ilyen barnás színe. Az összetevők alapján azt gondolnám, olyan lesz a színe, mint a piskóta.

    VálaszTörlés
  3. A sűrített tej sütés közben még tovább karamellizálódik - ettől a barnás szín.

    VálaszTörlés