,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. július 29., péntek

~ PUDINGOS SÁRGABARACKOS PITE ~







 Lassan véget ér a sárgabarack szezonja, de itt - ott még lehet kapni. Tegnap a helyi piacon egy - két árusnál volt még, de ügyesen el is kapkodták tőlük. Vettem én is pár kilót, amiből készült még lekvár és egy egyszerű pudingos pite. A hozzávalóknál a mandula dióval, a csokis keksz, sima darált keksszel és pár kocka étcsokival, a mandulatej pedig természetesen tejjel helyettesíthető. De mivel van itthon elég sok héjas mandulám ez került bele, a mandulatejtől pedig igazán különleges ízt kapott a puding. 

Háttéret : Fotohatterek.hu biztosította.
                        
                   »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 25 dkg liszt, 5 dkg őrölt mandula ( héjas ), 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 citrom  reszelt héja, csipet só, 1 tk sütőpor, 1 tojássárgája, 1 - 2 ek hideg víz 
Töltelék : 
- 6 dl mandulatej ( Alpro ) ,  kb 10 dkg cukor, 1 tk vaníliakivonat, 1 , 5 tasak vaníliás pudingpor, 50 dkg sárgabarack
és még : 4 db csokidarabos keksz ( Grandino - Lidl )

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk, fóliába tekerjük és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
  2. 1 dl mandulatejben simára keverjük a pudingport, a maradékot a cukorral felforraljuk , hozzáöntjük a pudingos részt és sűrű krémmé főzzük. Ízesítjük vaníliakivonattal és langyosra hűtjük.
  3. A kekszet sodrófával morzsalékosra törjük, a barackot megmossuk és kimagozzuk.
  4. A tészta 2 / 3 - át egy piteformába simítjuk, megszórjuk a kekszmorzsa felével, rásimítjuk a pudingot és kirakjuk a tetejét barackkal. A megmaradt tésztát nagy lyukú reszelőn  barackra reszeljük és rászórjuk a megmaradt kekszmorzsát.
  5. Előmelegített 175 °C - on kb 34 - 40 percig sütjük.

3 megjegyzés:

  1. Két hét múlva szeretném elkészíteni ezt a receptet és akkor már ugye nem sok esélyem van sárgabarackot venni sajnos.
    Azt szeretném kérdezni hogy sárgabarack helyett milyen gyümölcsöt javasolsz hozzá?
    Alma? Esetleg szilva?
    Köszönöm szépen előre is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orsi !
      Lehet hogy a nagyobb piacokon vagy bevásárlóközpontokban még lapható lesz, de szerintem az már nem hazai. Szilvát vagy a nektarint javaslom.
      Üdv : Judit

      Törlés
    2. Hát igen, a hazai sárgabaracknál meg szerintem nem igazán találok jobbat, úgy hogy akkor megpróbálom nektarinnal vagy szilvával.
      Köszönöm szépen a választ :)

      Törlés