,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2017. november 21., kedd

~ BIRSALMÁS DIÓS BEJGLI ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 8 dkg hideg vaj
- 5 dkg fagyos zsír
- 3 dkg porcukor
- 1 kk só
- 1 dkg friss élesztő
- 1 kis tojássárgája
- 85 ml hideg tej
- 1 tojás - a kenéshez
Töltelék :
- 30 dkg birsalma ( pucolva )
- 1 / 2 ek étk. keményítő
- 20 dkg darált dió
- 1 tk őrölt fahéj
- 10 dkg cukor
- 1 ek méz
- 1 citrom 
- 1 fahéjrúd
- 3 - 4 szegfűszeg
- 100 ml birsalmalé


  • A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a zsírral. A tejet kétfelé vesszük, az egyik felét simára keverjük a sóval és a tojássárgájával, a másik felét csomómentesre keverjük az élesztővel. A tejes keverékeket a lisztes részhez adjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legjobb ha a robotgép krémkeverő ( nem habverő ) karjával végezzük az összeállítást  így nem olvad meg a zsiradék a kezünk által. 
  • A tésztát folpackba csomagolva a hűtőben 60 percig pihentetjük.
  • Az apró kockákra vágott birset egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a citrom kifacsart levét és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a birs megpuhult, leszűrjük és a levét félretesszük. 
  • 100 ml birslét a cukorral a mézzel és a fahéjjal, szirupos állagúra főzünk, majd leforrázzuk vele a diót és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A tésztát kétfelé osztjuk és egyenként kb 30 * 22 cm - es nagyságúra kinyújtjuk ( nem szabad alá lisztezni ) A diós töltelék felét rákenjük a tésztára úgy, hogy körben 2 cm tészta szabadon maradjon és megszórjuk a keményítővel elkevert birs felével. A tészta két rövidebb és az egyik hosszabb oldalát ráhajtjuk a töltelékre és a hosszabbik végénél fogva feltekerjük. 
  • A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük tojássárgájával és hideg helyre tesszük, amíg megszárad rajta a tojás. Azután lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kb 1 - 1 , 5 órán át kelesztjük, majd egy hústűvel vagy hurkapálcikával alaposan megszurkáljuk és 200 °C - on kb 30 - 35 perc alatt készre sütjük.



  • Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése